Ofertes de Feina i Beques Ofertes de Feina
Select Page
Agujas de oro
Agujas de oro

Arqueofotònica a La Vanguardia

El diari nacional publica com la fotònica ha ajudat a esbrinar un misteri de 2000 anys d'antiguitat.

September 27, 2007
La investigació, que apareix com a portada d’Optics and Photonic News del mes de juliol, va ser duta a terme pel grup de Pablo Loza-Álvarez a l’ICFO, en col•laboració amb David Artigues de la Universitat Politècnica de Catalunya I Josep Guitar, Joaquin Pera i Josep Ros de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

En aquest treball, la tècnica de fluorescència multi-fotó va ser emprada com a mètode no destructiu per a detectar la presència de pintura en una peça arqueològica. Els investigadors se centraren en la recuperació d’una escriptura que, per la decoloració causada pel pas del temps, era difícilment llegible. La tècnica ha estat exitosament aplicada per a determinar la data consular pintada en el coll d’una àmfora Dressel 1A trobada a la vila romana de Iesso (Guissona), a Catalunya. La identificació d’aquesta dada consular proporciona una data “terminus post quem” per la fundació de la ciutat així com per la data d’inici de la colonització romana de l’Hispania Citerior.

El grup de microscopia no lineal de l’ICFO, encapçalat pel Prof. Pablo Loza-Álvarez, cobreix distintes àrees de la recerca, que van des de l’arqueofotònica fins al desenvolupament de fonts de polsos ultra-ràpids de làser, amb especial atenció a les aplicacions en biologia i a noves interaccions entre fonts de polsos ultra-curts i cèl•lules vives.
Prof. Pablo Loza y David Artigas